KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jak rozmawiać z dzieckiem o koronawirusie?

Obecna sytuacja związana z zagrożeniem koronawirusem budzi w nas różne emocje, szczególne lęk i obawy z nim związane. Doświadczamy tego my dorośli, ale również nasze dzieci. Są one spostrzegawcze i zauważają więcej niż nam się wydaje. Łatwo wyczuwają i "zarażają'' się naszymi emocjami. Stąd ważna jest rozmowa z naszymi pociechami na ten temat. Istotne jest, aby dzieciom dać jasny i prosty przekaz o chorobie. Dzieciom należy wyjaśnić, na czym polega zagrożenie. Należy przy tym dać dzieciom szanse na zadawanie pytań oraz na szczerą rozmowę. Odpowiadajmy na pytania nawet na te, które w naszym poczuciu mogą być śmieszne czy banalne, bo przecież jeśli dziecko nas pyta, to znaczy, że szanuje nasze zdanie. Pamiętajmy jednak, aby dostosować język do wieku dziecka, aby nie zagalopować się i dodatkowo nie straszyć. Nie warto też kłamać czy wymyślać własne historie po to, by dziecko zupełnie nie wiedziało, co się dzieje. Najmłodsze dzieci mają ograniczone możliwości do rozumienia rzeczy abstrakcyjnych lub metafor - rozumieją wszystko dosłownie. Jeśli słyszą, że są ukrytymi nosicielami jakiegoś wirusa, z powodu którego chorują dziadkowie, to jest dla nich komunikat o ich konkretnych dziadkach lub babciach. Należy wytłumaczyć im wówczas, że to absolutnie nie jest tak, że są chore czy robią coś złego, trzeba zdjąć z nich poczucie winy. Oprócz rozmowy, ważne jest, aby pokazywać dzieciom, jak należy się zachowywać (np. wspólne mycie rąk). Pamiętajmy, ze to my jesteśmy dla nich wzorcem. Ponadto starajmy się utrzymać rytm dnia, co pozwoli zachować poczucie bezpieczeństwa,

Dzięki rozmowie i tłumaczeniu dziecięcy strach przed nieznanym może się zmniejszyć i zostać oswojony. Cenną pomocą dla rodziców może być opowiadanie o wirusie, opracowane przez kolumbijską psycholog Manuelę Molinę Cruz, które zostało przetłumaczone m.in. na język polski. Treść jest dostępna bezpłatnie.