KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kącik rodzica

Ogłoszenie dotyczące przedłużenia zawieszenia zajęć dydaktycznych

Drodzy Rodzice

Minister Edukacji Narodowej podpisał rozporządzenie nowelizujące rozporządzenie MEN z 11 marca „w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID–19”(Dz.U. 2020 poz. 492). Nowy dokument wydłuża okres zawieszenia zajęć w szkołach i przedszkolach na terenie całego kraju do 10 kwietnia 2020r. Działalność edukacyjną realizować będziemy zdalnie (jak dotychczas), z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.

W celu uatrakcyjnienia naszym wychowankom zajęć domowych podajemy kilka linków do portali dla dzieci w wieku przedszkolnym:

https://www.lulek.tv/ - można się tu nauczyć liczyć, czytać, pisać, określać nazwy miesięcy czy poznawać godziny na zegarze. Pokazujemy dzieciom nuty, pomagamy zapamiętać numery alarmowe, czy pierwsze słowa w języku angielskim. Zachęcamy do czytania książek, rysowania na kartce, śpiewania. Przekonujemy, że warto myć zęby, a mycie głowy wcale nie jest takie straszne.

https://ciufcia.pl/ - strona zawiera darmowe gry flash dla dzieci w wieku od 4-6 lat.

http://www.buliba.pl - wartościowe, edukacyjne gry dla dzieci.

https://www.dla-dzieci.com.pl/ - strona adresowana do dzieci, rodziców i nauczycieli, zawiera łamigłówki, kolorowanki, gry edukacyjne.

http://www.domowyprzedszkolak.pl - jest to bogata baza materiałów dla nauczycieli i rodziców, które pomogą w zorganizowaniu zajęć w przedszkolu, szkole czy domu.

http://www.opiekun.pl/strony-dla-dzieci.php - na tej stronie znajdziecie Państwo wykaz różnych stron z zabawami dla dzieci.

http://www.superkid.pl/jezyk-angielski - materiały do nauki języka angielskiego dla dzieci – słówka z wymową, ułożone tematycznie.

Również na stronie internetowej https://www.miniminiplus.pl/ znajdziecie Państwo ciekawe gry edukacyjne dla dzieci w wieku przedszkolnym w pełni przyjazne i bezpieczne o różnej tematyce.

Jak rozmawiać z dzieckiem o koronawirusie

Obecna sytuacja związana z zagrożeniem koronawirusem budzi w nas różne emocje, szczególne lęk i obawy z nim związane. Doświadczamy tego my dorośli, ale również nasze dzieci. Są one spostrzegawcze i zauważają więcej niż nam się wydaje. Łatwo wyczuwają i "zarażają'' się naszymi emocjami. Stąd ważna jest rozmowa z naszymi pociechami na ten temat. Istotne jest, aby dzieciom dać jasny i prosty przekaz o chorobie. Dzieciom należy wyjaśnić, na czym polega zagrożenie. Należy przy tym dać dzieciom szanse na zadawanie pytań oraz na szczerą rozmowę. Odpowiadajmy na pytania nawet na te, które w naszym poczuciu mogą być śmieszne czy banalne, bo przecież jeśli dziecko nas pyta, to znaczy, że szanuje nasze zdanie. Pamiętajmy jednak, aby dostosować język do wieku dziecka, aby nie zagalopować się i dodatkowo nie straszyć. Nie warto też kłamać czy wymyślać własne historie po to, by dziecko zupełnie nie wiedziało, co się dzieje. Najmłodsze dzieci mają ograniczone możliwości do rozumienia rzeczy abstrakcyjnych lub metafor - rozumieją wszystko dosłownie. Jeśli słyszą, że są ukrytymi nosicielami jakiegoś wirusa, z powodu którego chorują dziadkowie, to jest dla nich komunikat o ich konkretnych dziadkach lub babciach. Należy wytłumaczyć im wówczas, że to absolutnie nie jest tak, że są chore czy robią coś złego, trzeba zdjąć z nich poczucie winy. Oprócz rozmowy, ważne jest, aby pokazywać dzieciom, jak należy się zachowywać (np. wspólne mycie rąk). Pamiętajmy, ze to my jesteśmy dla nich wzorcem. Ponadto starajmy się utrzymać rytm dnia, co pozwoli zachować poczucie bezpieczeństwa,

Dzięki rozmowie i tłumaczeniu dziecięcy strach przed nieznanym może się zmniejszyć i zostać oswojony. Cenną pomocą dla rodziców może być opowiadanie o wirusie, opracowane przez kolumbijską psycholog Manuelę Molinę Cruz, które zostało przetłumaczone m.in. na język polski. Treść jest dostępna bezpłatnie na https://660919d3-b85b-43c3-a3ad-3de6a9d37099.filesusr.com/ugd/64c685_043dfd8a71d64cb78df2c51d21574e6b.pdf

Ogłoszenie dotyczące zawieszenia zajęć dydaktycznych

W związku z koniecznością zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa w dniach: 12-25 marca 2020r. Przedszkole nie będzie świadczyło usług edukacyjnych. Mając jednak na uwadze fakt, iż niektórym rodzicom może być trudno zorganizować tak szybko opiekę dla dzieci, 12 i 13 marca (tylko w sytuacjach wyjątkowych) można przyprowadzić dziecko do Przedszkola. Od poniedziałku tj. od 16.03.2020 r. wchodzi w życie decyzja Premiera Rady Ministrów o pełnym zamknięciu szkół i przedszkoli na okres 2 tygodni. Przyprowadzanie dzieci do Przedszkola będzie niemożliwe.

https://www.gov.pl/web/edukacja/zawieszenie-zajec-w-szkolach

Uwaga:

Zgodnie z art. 32 ust.1 pkt. 1 lit. a ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017 r. poz. 1368) w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia przedszkola, do którego uczęszcza dziecko do 8 roku życia, pracownikowi należy się zasiłek opiekuńczy z tytułu zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem. Jest to zasiłek, który przysługuje jednemu z pracujących rodziców.

Druk oświadczenia o sprawowaniu opieki nad dzieckiem do lat 8 dostępny jest na stronie ZUS

https://www.zus.pl/

Minister zdrowia Łukasz Szumowski: – To nie jest czas ferii, to nie jest czas wolny. Ten błąd został popełniony we Włoszech, gdzie młodzież wychodziła do klubów. To jest czas kwarantanny całego naszego społeczeństwa. To jest czas, który powinniśmy spędzić w domu, w izolacji, poważnie to potraktujmy. Unikajmy skupisk ludzkich, na spacer możemy wychodzić, ale komunikacją publiczną lepiej nie jeździć. 

Komunikat Kancelarii Premiera Rady Ministrów o zawieszeniu zajęć dydaktycznych