Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Jadłospis - od 18 do 29 marca 2024 r.

Zdrowe odżywianie

Prawidłowe nawyki żywieniowe to jeden z determinantów zdrowia, jakże ważny lecz niestety zbyt często lekceważony. Zaniechania lat minionych oraz traktowanie zdrowia głównie w aspekcie „okolicznościowej profilaktyki” lub walki z chorobą spowodowały, że jesteśmy społeczeństwem „chorym”. Zabiegani, zapracowani, zestresowani nie mamy czasu, żeby zatrzymać się na chwilę, pomyśleć i uświadomić sobie, że nasz organizm to jednolity biosystemem. To cząsteczka przyrody, która nieustannie wymienia się z nią informacją za pośrednictwem powietrza, wody i pożywienia. Energia, którą czerpiemy od natury przemienia się w naszym organizmie w energię intelektualną, fizyczną i duchową. Dlatego tak ważne jest to co, jak i kiedy jemy.

Zasady zdrowego żywienia w naszym przedszkolu

Nasze posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup: zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe, cukry i tłuszcze. Nie używamy kostek rosołowych, Vegety, produktów zawierających np. sól i glutaminian sodu.

  1. Przy przygotowaniu posiłków w coraz szerszym zakresie sięgamy po produkty zbożowe o niewielkim stopniu przemiału odznaczające się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, są to m.in: mąki razowe np. orkiszowa, pszenna, żytnia, gryczana;
    płatki naturalne: owsiane, jęczmienne, orkiszowe, gryczane;
    kasze i ryże pełne: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, ryż dziki, amarantus, quinoa.
  2. Owoce i warzywa pojawiają się na talerzu przy każdym posiłku. W sezonie letnim przede wszystkim bazujemy na produktach rodzimych. W okresie zimowym sięgamy po kiszone, suszone i mrożone oraz po owoce egzotyczne. Często wykorzystujemy też warzywa strączkowe: fasole, groch, soczewicę, ciecierzycę itp.
  3. Ograniczyliśmy podawanie mięsa wieprzowego na rzecz wysokojakościowej wołowiny, drobiu (przede wszystkim indyka) i cielęciny.
  4. Wędliny gotowe ograniczyliśmy do minimum. Sami pieczemy mięsa, rolady, pasztety itp.
  5. Ryba podawana jest 3 x w tygodniu np.: porcja ryby w warzywach, pasta z ryby na parze, tatar z łososia, kotlet rybny.
  6. Cukier biały ograniczyliśmy do niezbędnego minimum. Zastąpiliśmy go przede wszystkim miodem, melasą, syropem klonowym, cukrem brzozowym, syropem jabłkowym, figami.
  7. Podajemy dżem słodzony sokiem jabłkowym. Soki owocowe jednodniowe niesłodzone lub słodzone sokiem jabłkowym.
  8. Sami pieczemy ciasta. Przede wszystkim na bazie mąk z pełnego przemiału np. orkiszowe z jabłkami, szpinakowe, bakaliowe. W ramach deseru serwujemy też jabłka zapiekane z kaszą jaglaną, ryż z musem malinowym itp.
  9. Mleko i przetwory mleczne podajemy codziennie (ser biały, twarożki z owocami, ziołami lub warzywami, w ograniczonej ilości ser żółty). Jogurty owocowe przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców i prawdziwej wanilii. Słodzimy np. gruszką, bananem, miodem, melasą itp.
  10. Nie podajemy serów topionych.
  11. Używamy dużo ziół np. tymianek, bazylię, oregano, kmin rzymski, majeranek, pieprz, czosnek, estragon, cząber górski, kozieradkę.
  12. Do picia podajemy m.in. wodę, herbatki z suszu owocowego, herbatkę imbirową (samodzielnie przygotowaną), miętę, rumianek, wodę z cytryną i miodem, herbatkę Rooibos. Nie podajemy czarnej herbaty.
  13. Nie używamy produktów konserwowanych (w puszkach) np. kukurydzy, fasoli, zielonego groszku, konserw rybnych, pasztetów itp.
Przykładowe działania:

Pory posiłków:

8.30 – I śniadanie
11.30 - II śniadanie
13.30 - obiad

Przykładowe zasady komponowania posiłków:

  • 3x w tygodniu II śniadanie podawane jest w formie „szwedzkiego stołu" (dzieci samodzielnie komponują sobie kanapki)
  • 1x w tygodniu II śniadanie jest na ”słodko” np.: ciasto własnego wypieku - szpinakowe, gryczane, marchewkowe itp., różnego rodzaju kasze z musami owocowymi, pieczone jabłka z kaszą jaglaną i cynamonem, jogurt z owocami i prawdziwa wanilią (wyrób własny), sałatka owocowa, itp.;
  • 1x w tygodniu II śniadanie jest na ciepło: ryba w warzywach, fasolka po bretońsku, leczo lub sałatki warzywne, warzywno-mięsne, makaronowe, rybne itp.

Zupy podawane są w wazach, napoje w dzbankach.

Raz w tygodniu obiad planowany jest przez jedną grupę.

Duży nacisk kładziemy na kompozycję i estetykę posiłków oraz na kulturę jedzenia.

Prowadzimy z dziećmi warsztaty kulinarne - „Czarowanie w garnku”.