KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rada Dziecięca

Rada Dziecięca Przedszkola Miejskiego nr 152 w Łodzi

Prezes: Magdalena (Trole)

Zastępca I:Tymoteusz (Elfy)

Zastępca II: Maja (Trole)

Sekretarz: Mateusz (Świetliki)

Cele i kompetencje Rady Dziecięcej
  1. Uczenie dzieci demokracji
  2. Współtworzenie zasad zachowania dzieci i dorosłych oraz wyrażanie opinii o ich postawach
  3. Reprezentowanie interesów społeczności dziecięcej Przedszkola
  4. Uczestniczenie w rozwiązywaniu problemów dzieci, mediacje w sytuacjach konfliktowych między dziećmi z różnych grup lub dziećmi a dorosłymi
  5. Uczestniczenie w projektowaniu sytuacji edukacyjnych organizowanych w Przedszkolu, w tym inicjowanie i współorganizowanie uroczystości przedszkolnych (np wybór tematyki)
  6. Uczestniczenie w projektowaniu i wykonywaniu dekoracji, wystroju oraz kącików przedszkolnych
  7. Reprezentowanie ogółu dzieci przed współpracującymi z Przedszkolem placówkami zewnętrznymi
  8. Występowanie do Dyrektora Przedszkola z wnioskiem o zakup nowych zabawek do grup
Procedura wyboru i organizacja pracy Rady Dziecięcej
  1. Do udziału w wyborach uprawnione są wszystkie dzieci wybrane przez swoją grupę do Rady Grupowej, opiekunowie RD oraz Dyrektor Przedszkola
  2. Wybory przebiegają w sposób tajny lub jawny zależnie od decyzji kandydatów: dzieci zaznaczają zdjęcie wybranego kolegi na liście ze zdjęciami i/lub kładą liczman przed kandydatem, którego wybierają. Wybór następuje zwykłą większością głosów
  3. Wybory odbywają się w ustalonym terminie
  4. Rada Dziecięca reprezentuje ogół dzieci wobec Rady Pedagogicznej, Rady Rodziców oraz Dyrektora Przedszkola
  5. Kadencja Rady Dziecięcej trwa jeden rok szkolny
Opiekunowie Rady Dziecięcej

Lidia Czajka - Kancik
Elżbieta Zaleta