KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Propozycje zabaw ruchowych - profilaktyka wad postawy

W związku z zawieszeniem zajęć dydaktycznych proponujemy kilka zabaw ruchowych do przeprowadzenia w domu, przygotowanych przez Pana Michała Kuliga, prowadzącego zajęcia z profilaktyki wad postawy.

Zabawa w pająka Do tej zabawy potrzebny będzie sznurek i elementy, o które można go zaczepić. Sznurek należy zaplątać o stół, krzesła i fotele, tak aby utworzył pajęczynę. Zadaniem dziecka jest przejście miedzy sznurkiem, tak aby go nie dotknąć. Dotknięcie skutkuje punktem karnym lub ponownym przejściem przeszkody. Zabawa wymaga skupienia i precyzji, dziecko musi pomyśleć i obrać jakąś taktykę, aby nie dotknąć sznurka. Rozwija zręczność i gibkość, pozwala rozciągnąć mięśnie.

Pływanie żabką - leżenie przodem, nogi wyprostowane i złączone. Na sygnał dziecko unosi ręce i głowę nad podłogę, wykonuje rękoma ruchy jak przy pływaniu żabką: energicznie wyciąga ręce jak najdalej w przód, następnie przenosi w bok i uginając ręce ściąga je w „skrzydełka”.

Popatrz przez obręcz – leżenie przodem z nogami wyprostowanymi i złączonymi, w dłoniach obręcze (kółka), na hasło dzieci unoszą ręce z obręczą nad podłogę i patrzą przez nie w przód. Na hasło „odpocznij” dzieci kładą obręcze na podłodze.

Rybki w stawie – leżenie przodem na kocykach z nogami wyprostowanymi i złączonymi, ręce ugięte w łokciach i oparte dłońmi o podłogę, palce rąk skierowane do przodu,  dziecko odpycha się dłońmi od podłogi i ślizga po podłodze.

Kwiatek rośnie – siad skrzyżny, tułów pochylony do przodu, dłonie na podłodze. Na hasło „kwiatek rośnie” dzieci powoli prostują tułów i wyciągają ręce w górę jak najwyżej. Na hasło „kwiatek więdnie” dzieci powoli wracają do pozycji wyjściowej.

Budowanie domu – siad skrzyżny z dłońmi na kolanach, plecy wyprostowane, głowa wyciągnięta w górę. na hasło „budujemy dom” dzieci chwytają dłońmi za łokcie (lewa za prawy i odwrotnie) i trzymają je na wysokości klatki piersiowej, następnie przenoszą je powoli, cały czas złączone, w górę, budując tyle pięter aż ręce znajdą się nad głową. Wówczas na hasło „budujemy dach” – dzieci rozłączają ręce, wyciągają je w górę i łączą dłonie.

Baletnica – dzieci siedzą na krzesełkach, czubki palców dotykają podłogi, pięty uniesione. Na sygnał dzieci przestawiają kolejno stopy do przodu, do tyłu i w bok – imitują kroki baletnicy chodzącej na palcach.

Skarpetka –na krzesełkach, dziecko za pomocą palców stopy przeciwnej stara się zdjąć skarpetkę z drugiej nogi, zmiana nóg.

Trzymaj się prosto - gimnastyka korekcyjna

Wyprostuj się - profilaktyka wad postawy u dzieci