KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Przykładowe przepisy

Zupy

Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

Składniki: brokuły, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), cebula, ziemniaki, olej.

Przyprawy: czosnek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy (do bulionu).

Wykonanie: ugotować bulion warzywny + ziemniaki, osobno krótko ugotować brokuły (róże), dołożyć osączone brokuły do bulionu, zmiksować do gładkości, dodać przyprawy do smaku i wyciśnięty ząbek czosnku; podgotować i zaprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Krupnik z kaszą jaglaną

Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), ziemniaki, masło, kasza jaglana, natka pietruszki do posypania.

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować wywar z warzyw (można je uprzednio rozdrobnić na tarce – marchew, pietruszkę, seler), wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, dodać kaszę i ugotować w zupie do miękkości; przyprawić, dołożyć kawałek masła i posypać natką pietruszki.

Zupa – krem  marchewkowa

Składniki: włoszczyzna (seler, por, pietruszka) + większa ilość marchwi, cebula, olej, masło, śmietana. 

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), pieprz, sól, czosnek, curry, imbir, zioła prowansalskie.

Wykonanie: ugotować wywar na warzywach, warzywa wyjąć – marchew pokroić i razem z cebulką poddusić na oleju z dodatkiem masła i przypraw, następnie wszystko zmiksować blenederem na gładką aksamitną masę; dodać do bulionu, rozprowadzić, skorygować smak – ewentualnie zaprawić śmietaną. Najlepsza z grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Zupa – krem  cebulowa

Składniki: włoszczyzna, cebula, czosnek, olej, masło.

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), sól, pieprz, tymianek.

Wykonanie: ugotować wywar na włoszczyźnie, cebulę pokroić i dusić na oleju, pod koniec dodać czosnek i masło; przełożyć do garnka i zmiksować na gładką masę; przyprawić do smaku, podawać z grzankami ziołowymi (można też posypać tartym serem żółtym).

Zupa jarzynowa – krem

Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler) – zwiększona ilość, ziemniaki, kalafior, brokuł, cebula, olej, masło, śmietana lub jogurt grecki;

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie;

Wykonanie: ugotować wywar na włoszczyźnie, ugotować ziemniaki, podgotować kalafior i brokuł; cebulkę zeszklić na oleju z masłem, poddusić z warzywami; zmiksować blenderem na gładką masę; połączyć z wywarem, rozmieszać, przyprawić do smaku, zaprawić śmietanką – zupę podawać posypaną natką lub koperkiem, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

II dania

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki: filety drobiowe (indyk lub kurczak), jaja, cebula, czosnek, bułka tarta, natka pietruszki, mąka; włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), pomidory/ koncentrat pomidorowy, śmietana.

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia, papryka słodka i odrobinę ostrej.

Wykonanie: zemleć mięso, dodać jaja i zeszkloną na patelni cebulkę z ząbkiem czosnku, posiekaną natkę, wymieszać z bułką tartą przyprawiając do smaku; ugotować bulion i wyjąć warzywa; z masy mięsnej formować kulki obtaczając delikatnie w mące, wkładać do gotującego się bulionu – gotować ok.15min.; po ugotowaniu pulpety wyjąć z bulionu.  Sos: pomidory rozgotować/zmiksować w bulionie (ew. sporządzić sos z koncentratem pomid.), połączyć ze śmietaną, doprawić ziołami i do smaku. Włożyć do sosu pulpety i gotować jeszcze ok.10min.

Ryba pieczona w ziołach

Składniki: ryba morska (miruna, mintaj, morszczuk lub in.), olej.

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy, cytryna, curry.

 Wykonanie: blachę z piekarnika natłuścić olejem, posypać tymiankiem, układać filety – posypać ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić cytryną; piec ok.45min. w temp. 180° (blachę można przykryć folią, aby ryba nie wyschła).

Spaghetti bolognese z mięsem  drobiowym i warzywami

Składniki: makaron spaghetti (zwykły lub razowy, ciemny), mięso drobiowe – filety, olej/oliwa, warzywa: marchew, pietruszka, seler, papryka, cebula, pomidory, przecier pomidorowy, czosnek (ew. starty twardy ser żółty do posypania, np. typu parmezan).

Przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia, oregano, ew. tymianek, sól, papryka słodka i ostra. 

Wykonanie: mięso zemleć, przyprawić  lekko solą i ziołami, podsmażyć na patelni, warzywa rozdrobnić (np. utrzeć na tarce, pokroić w kostkę) i również dusić na oleju (można połączyć z mięsem); pokrojoną cebulę zeszklić, dodać czosnek – poddusić, wymieszać z mięsem i warzywami, doprawić do smaku i ziołami, dodać pomidory/ przecier pomidorowy; podawać z makaronem spaghetti – wymieszane lub wyłożone na wierzchu; można polać oliwą lub posypać lekko startym parmezanem.

Polędwiczki wołowe w sosie własnym

Składniki: polędwica wołowa, cebula, czosnek, masło.

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ew. ziele angielskie i liść laurowy.

Wykonanie: polędwicę pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawami, podsmażyć na maśle z obu stron; dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek; dusić dość długo podlewając gorącą wodą, z dodatkiem ziela ang. i listka (do miękkości), na koniec dolać więcej wody, można zagęścić sos odrobiną mąki, ale niekoniecznie.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, warzywami i serem

Składniki: ziemniaki, mięso drobiowe, warzywa: marchewka, seler, pietruszka, brokuł, fasolka szparagowa, cebulka, por, groszek zielony; olej, śmietana lub jogurt grecki, jajko 

Przyprawy: pieprz, sól, cząber, tymianek, imbir

Wykonanie: ziemniaki pokroić w kostkę, zalać małą ilością wrzątku, podgotować; warzywa ugotować w małej ilości wody; cebulkę i pora zeszklić na oleju, mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć ziołami, wymieszać z ziemniakami i rozdrobnionymi warzywami – wyłożyć do natłuszczonej formy; małą ilość bulionu z warzyw rozmieszać ze śmietaną i rozbełtanym jajkiem, przyprawić – zalać zapiekankę; wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 1h w temp. min.180º, przed podaniem posypać zieloną natką.

Pasty do kanapek

Pasta z marchewki

Składniki: marchew, cebula, masło, czosnek, koncentrat pomidorowy

Przyprawy: sól, pieprz, curry.

Wykonanie: marchew ugotować, pokroić w kostkę; cebulkę zeszklić na maśle z czosnkiem, dodać marchewkę, krótko podsmażyć, przyprawić do smaku; zmiksować blenderem na gładka masę.

Pasta z tuńczyka

Składnik: tuńczyk (ugotowany na parze, ew. z puszki), olej,

Przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Wykonanie: rozdrobnionego tuńczyka zmiksować blenderem z olejem i przyprawami.

Pasta z jaj ze szczypiorkiem

Składniki: jajka, masło, szczypiorek.

Przyprawy: pieprz, sól, ew. odrobina soku z cytryny

Wykonanie: ugotowane na twardo jajka zmiksować z odrobiną masła na gładką masę, przyprawiając do smaku, dodać pokrojony szczypiorek – wymieszać.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki: wędzona makrela (filet, bez ości), jajka, olej.

Przyprawy: pieprz, sok z cytryny, odrobina musztardy (wg uznania), koperek.

Wykonanie: rozdrobnioną rybę i ugotowane na twardo jaja wraz z dodatkami zmiksować blenderem na gładką masę, można dołożyć posiekany koperek i wymieszać.

Pasta z zielonego groszku z serem feta

Składniki: zielony groszek, jogurt grecki, ser feta.

Przyprawy: pieprz, bazylia, odrobina czosnku, ew. koperek.

Wykonanie: groszek wrzucić na wrzątek, krótko obgotować, odcedzić i ostudzić; zmiksować blenderem z serkiem feta, w razie potrzeby dodać śmietanę lub jogurt, dodać przyprawy i zioła, wymieszać.

Pasta z białej fasoli i selera

Składniki: fasola biała, seler korzeń, masło

Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, zioła: cząber, majeranek

 Wykonanie: namoczoną uprzednio fasolę ugotować do miękkości, seler ugotować; składniki połączyć, rozdrobnić, zmiksować z ząbkiem czosnku i masłem na gładką, smarowną masę; przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.

Pasta z cieciorki i sezamu (hummus)

Składniki: ciecierzyca, sezam, czosnek, oliwa z oliwek extra vergin, cytryna

Przyprawy: sól, zioła wg uznania: kolendra, kumin, chili, natka

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować ok. 1,5 – 2h (do miękkości), odcedzić, posolić do smaku i zmiksować blenderem; ziarna sezamu zmielić z oliwą i odrobiną wody, połączyć z pastą z cieciorki, sokiem z cytryny i oliwą, zmiksować na gładką masę; przyprawiać ziołami według upodobań.

Pasta z zielonego groszku i ogórka, z sezamem

Składniki: zielony groszek, świeży ogórek, sezam, biały ser,  jogurt grecki,

Przyprawy: sól, pieprz, odrobina czosnku, ew. koperek

Wykonanie: groszek wrzucić na wrzątek, krótko obgotować, odcedzić i ostudzić; zmiksować blenderem z niedużą ilością białego sera, czosnkiem, kawałkiem zielonego świeżego ogórka; w razie potrzeby dodać śmietanę lub jogurt. Przyprawić do smaku, dodać sezam (lub koperek), wymieszać.

Pasta ze słonecznika i marchewki z imbirem

Składniki: słonecznik ziarno, marchew, cebula, czosnek, olej

Przyprawy: sól, imbir, curry, ew. świeża zielona pietruszka

Wykonanie: słonecznik namoczyć przez kilka godzin aż napęcznieje, a część suchego uprażyć na patelni z dodatkiem soli; na oleju zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać marchewkę, poddusić z dodatkiem curry i imbiru; połączyć ze słonecznikiem – zmiksować wszystko na możliwie gładką masę, przyprawić do smaku, ew. posypać natką pietruszki.

Bardzo pożywna, wartościowa i rozgrzewająca pasta na zimę

Pasta z ryby i jajek

Składniki: ryba morska (filet), jajka, olej

Przyprawy: pieprz, sól, sok z cytryny, musztarda, zioła wg upodobań np. tymianek, rozmaryn, prowansalskie, cząber

Wykonanie: rybę usmażyć na oleju z dodatkiem ziół (bez panierki) lub udusić na parze. Jajka ugotować na twardo; składniki przestudzić. Połączyć rybę z jajkami i rozdrobnić – rozgnieść widelcem lub przepuścić przez maszynkę. Zmiksować na gładką masę z dodatkiem oleju, przyprawiając do smaku.

Pasta z czerwonej soczewicy – na słodko

Składniki: czerwona soczewica, żurawina suszona lub konfitury ze słoika („do mięsa”)

Przyprawy: sól, ew. sok z cytryny

Wykonanie: soczewicę ugotować do miękkości z odrobiną soli, przestudzić; zmiksować na gładko z dodatkiem żurawiny, można dosłodzić trzcinowym cukrem do smaku.

Pasta z czerwonej soczewicy – na słono

Składniki: czerwona soczewica, czosnek, olej, koncentrat pomidorowy

Przyprawy: sól, pieprz, zioła (wg upodobań – tymianek, rozmaryn, prowansalskie)

Wykonanie: soczewicę ugotować do miękkości z odrobiną soli i oleju, przestudzić; zmiksować na gładko z czosnkiem i łyżką koncentratu, przyprawić według upodobań i fantazji.

Ciasta

Gryczane ciasto z jabłkami (marchewką)

Składniki: 1 szklanka tartego jabłka (marchewki) - na drobnych oczkach, ale nie na miazgę; 1 szklanka mąki gryczanej palonej; 3/4 szklanki brązowego cukru (w tym cukier waniliowy); 2 jajka; 1/3 - 1/2 szklanki oleju lub łagodnej oliwy; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO; 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać olej/oliwę. Tarte jabłko (marchewkę) zmieszać z produktami sypkimi i połączyć z jajkami. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 20x20 cm i piec w temperaturze  180O C przez 25 - 30 minut. Ilość dodanego cukru  można zmienić w zależności od tego, jak słodkie są jabłka (marchewki).

Torcik cytrynowo-kokosowy

Składniki: galaretka o smaku cytrynowym – 3 opakowania; wiórki kokosowe – 1 opakowanie (ok. 200g); kefir – 400 ml; śmietana 30% - 200ml; cukier puder – 3-4 łyżki; biszkopty

Wykonanie: Zawartość galaretek rozpuść w 2,5 szklankach wrzącej wody , następnie ostudź. Wiórki połącz z kefirem i pozostaw na 30 minut. Śmietanę ubij. Do masy wiórkowo - kefirowej dodaj cukier puder,  następnie ubitą śmietanę, a na koniec ¾ przygotowanej i przestudzonej galaretki.   W tortownicy ułóż biszkopty. Na biszkopty wyłóż masę, wstaw do lodówki jak stężeje wylać resztę galaretki.

Ciasto marchewkowe

Składniki: marchew; mąka (może być też razowa; orkiszowa, żytnia; kukurydziana – jako dodatek); cukier/ lub cukier brązowy; jajka; olej; soda oczyszczona/ proszek do pieczenia (minimalnie); cynamon; szczypta soli

Dodatki (opcjonalnie i niekoniecznie): rodzynki, orzechy włoskie posiekane, siemię lniane, słonecznik, łuskane pestki dyni, itp.

Wykonanie: Jajka w całości zmiksować z cukrem, zmiksować z olejem (stopniowo dodając); w osobnym naczyniu wymieszać mąkę i pozostałe składniki suche; dodać składniki „suche” do „mokrych”, wymieszać; dodać startą marchew i dodatki, dokładnie wymieszać; ciasto wyłożyć na blachę, piec ok. 1h w temp. 180°; po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub naturalnym słodzikiem – ksylitolem, stewią.

Gryczane ciasto czekoladowe (mała forma)

Składniki:  kasza gryczana - 200g; woda  - 0,5l; gorzka czekolada - 100g; jajka  - 4 szt.; cukier trzcinowy - 150g; masło  - 150g; mąka razowa (żytnia lub pszenna)

Dodatki: bakalie – wg uznania (posiekane orzechy włoskie, rodzynki, morela suszona), szczypta soli.

Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować, przestudzić, dodać cukier – zmiksować blenderem; masło rozpuścić z czekoladą, dodać do kaszy i wymieszać; jajka ubić do białości, połączyć z masą, dokładnie wymieszać, dodać bakalie; przełożyć do natłuszczonej formy – piec ok.40 min. w 180º (ostudzone można polać polewą czekoladową).

Jabłkowiec z cynamonem

Składniki: twarde jabłka słodko-kwaśne  - ok. 1 kg; pół cytryny (do skropienia jabłek); jajka  - 4 szt.; cukier trzcinowy  -20 dag; mąka razowa pszenna  -30 dag; kakao  - 1 łyżka; olej - 150 ml; soda oczyszczona  - 1 łyżeczka; śmietana  - 4 łyżek;

Dodatki: orzechy laskowe lub włoskie, rodzynki, cynamon (1-2 łyżeczki).

Wykonanie: Jabłka pokroić w plasterki (można bez obierania ze skórki), skropić cytryną; jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę, kakao, sodę, cynamon, olej; dokładnie wymieszać i połączyć z jabłkami i bakaliami; przełożyć do formy, piec ok. 50min  w 180º.

Ciasto szpinakowe

Masa śmietanowa: 450g szpinaku mrożonego; 300 ml śmietany kremowej 36%; 250g cukru; 2 opakowania śmietan-fixu

Ciasto: 3 szt. jaja; 2 łyżki cukru pudru; 1 szkl. oleju; 2 łyżki jagód; 1 szkl. mąki tortowej; 1 szkl. maki krupczatki; 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Wybić jaja do miski, dodać cukier i miksować na puszysta masę. Powoli dodawać ojej i nadal miksować. Do masy – wciąż ubijając- dosypać na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać szpinak i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto piec w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temp. 180 0C, czas: 50-60 min (do suchego patyczka). Wystudzić ciasto. (Na wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to … pozory…) Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fixy i cukier. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nałożyć masę śmietanową. Wierzch ozdobić okruszkami, docisnąć je lekko, a na nich umieścić dowolna ilość jagód lub innych owoców leśnych. Masę śmietanową można również zastąpić kremem budyniowym albo maślanym.

Ciasto z czerwonej fasoli

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli; 5 łyżek czubatych ksylitolu lub zwykłego cukru; 1 duży banan; 25 dkg nasion słonecznika lub orzechów włoskich; 4 jajka; 4 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki pełne masła klarowanego; 5 płaskich łyżek kakao naturalnego; garść suszonej żurawiny

Wykonanie: Wszystko (oprócz żurawiny i orzechów) zmiksować w blenderze. Na koniec dodać żurawinę i orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 150 st około 1 godziny.

Owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki: 60g płatków owsianych; 40g płatków migdałowych; 30g pestek słonecznika; 70g mąki; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 75g brązowego cukru; 500g owoców (dowolnie: maliny, borówki, jeżyny, truskawki itp.); 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej; 50g cukru waniliowego (w przypadku kwaśnych owoców, jak owoce są słodkie to mniej cukru)

Wykonanie: Podgrzać masło w rondelku, żeby się stopiło. Zmieszać w misce płatki owsiane i migdałowe, słonecznik, mąkę, cynamon i brązowy cukier. Owoce przełożyć do szerokiego, płaskiego naczynia, posypać skrobią i cukrem waniliowym, wymieszać. Masło wymieszać z owsianą posypką np. widelcem żeby się nie ubrudzić i wyłożyć na owoce. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 25 minut. Podawać z lodami.

Sałatki

Sałatka makaronowa z warzywami i grillowanym mięsem drobiowym

Składniki: filety drobiowe; makaron kolorowy, razowy; marchew; seler; pietruszka; papryka; pomidory; ogórek kwaszony; ew.pieczarki; olej;

Przyprawy: pieprz; sól; curry; zioła prowansalskie/tymianek; czosnek; natka pietruszki

Wykonanie: Filety pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i ziołami, odstawić w chłodne miejsce; makaron ugotować „al dente”; warzywa korzeniowe ugotować, pokroić w kostkę, poddusić na oleju, podobnie pieczarki; mięso skropić olejem, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i zapiekać w piekarniku (lub na patelni teflonowej); połączyć wszystkie składniki z makaronem. Sos: zmiksować obrane i podduszone z czosnkiem i ziołami  pomidory, polać sałatkę i wymieszać, przyprawić do smaku; podawać posypane świeżą natką.

Sałatka z gyrosem warstwowa

Najpierw robimy sosik czosnkowy: majonez, śmietana (lub jogurt), wyciśnięty czosnek, sól, pieprz (zamiast czosnku można dosypać tzatzyki). Od dołu wrzucamy do miski: kurczak pokrojony w kostkę, usmażony na małej ilości oleju w przyprawie gyros (mogą być zioła, będzie delikatniejszy). Na tej samej patelni - suchej - sprażyć garść słonecznika i  płatków migdałowych; kukurydza w puszce; 1-2 sparzone, obrane pomidory, pokrojone w kostkę. Na to wylać trochę sosiku, "pozyzgzakować" keczupem, wysypać trochę prażonego słonecznika z płatkami migdałowymi.

W wersji nr 1- na wierzch położyć posiekaną kapustę pekińską, bez twardych części, na kapustę wylać resztę sosu, posypać resztą słonecznika i można porobić zygzaczki keczupem

W wersji nr 2 - zamiast kapusty pekińskiej- rukola i dalej tak samo, można dodać jeszcze pokrojonego, rozrzuconego suszonego pomidora- ładnie wygląda kolorystycznie

Inne

Pizza

Składniki ciasto: 0,5 kg mąki (typ 500 lub tortowa 450); 0,5 łyżeczki cukru (trzcinowy); 0,5 łyżeczki soli; 1 szklanki wody; 5-10 g drożdży; łyżka oliwy z oliwek

Składniki sos: przecier pomidorowy; 1-2 ząbki czosnku; zioła prowansalskie, dalmatyńskie, rozmaryn, pieprz, sól

Dodatki: mozzarella (60-125 g.); salami, szynka, papryka, pieczarki, oliwki, pomidor, inne np. ananas, rukola 1 paczka; oliwa z oliwek z dodatkami (zioła, ostra papryka, czosnek)

Wykonanie: Do 1/2 szklanki z letnią/ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do osiągnięcia konsystencji śmietany. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy roztwór drożdży, zimną wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie odchodzić od dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 40-60 min.). Po wyrośnięciu ciasto starannie wałkujemy, układamy na blachę do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem, posypujemy rozdrobnioną mozzarellą, a następnie układamy dodatki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-20 min. w temp.220 - 250 ºC. Pizzę kroimy i serwujemy z umytą rukolą, oliwą z przyprawami, sosem.