Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Przykładowe przepisy

Zupy

Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

Składniki: brokuły, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), cebula, ziemniaki, olej.

Przyprawy: czosnek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy (do bulionu).

Wykonanie: ugotować bulion warzywny + ziemniaki, osobno krótko ugotować brokuły (róże), dołożyć osączone brokuły do bulionu, zmiksować do gładkości, dodać przyprawy do smaku i wyciśnięty ząbek czosnku; podgotować i zaprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Krupnik z kaszą jaglaną

Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), ziemniaki, masło, kasza jaglana, natka pietruszki do posypania.

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować wywar z warzyw (można je uprzednio rozdrobnić na tarce – marchew, pietruszkę, seler), wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, dodać kaszę i ugotować w zupie do miękkości; przyprawić, dołożyć kawałek masła i posypać natką pietruszki.

Zupa – krem  marchewkowa

Składniki: włoszczyzna (seler, por, pietruszka) + większa ilość marchwi, cebula, olej, masło, śmietana. 

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), pieprz, sól, czosnek, curry, imbir, zioła prowansalskie.

Wykonanie: ugotować wywar na warzywach, warzywa wyjąć – marchew pokroić i razem z cebulką poddusić na oleju z dodatkiem masła i przypraw, następnie wszystko zmiksować blenederem na gładką aksamitną masę; dodać do bulionu, rozprowadzić, skorygować smak – ewentualnie zaprawić śmietaną. Najlepsza z grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Zupa – krem  cebulowa

Składniki: włoszczyzna, cebula, czosnek, olej, masło.

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), sól, pieprz, tymianek.

Wykonanie: ugotować wywar na włoszczyźnie, cebulę pokroić i dusić na oleju, pod koniec dodać czosnek i masło; przełożyć do garnka i zmiksować na gładką masę; przyprawić do smaku, podawać z grzankami ziołowymi (można też posypać tartym serem żółtym).

Zupa jarzynowa – krem

Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler) – zwiększona ilość, ziemniaki, kalafior, brokuł, cebula, olej, masło, śmietana lub jogurt grecki;

Przyprawy: ziele angielskie + liść laurowy (do wywaru), sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie;

Wykonanie: ugotować wywar na włoszczyźnie, ugotować ziemniaki, podgotować kalafior i brokuł; cebulkę zeszklić na oleju z masłem, poddusić z warzywami; zmiksować blenderem na gładką masę; połączyć z wywarem, rozmieszać, przyprawić do smaku, zaprawić śmietanką – zupę podawać posypaną natką lub koperkiem, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

II dania

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki: filety drobiowe (indyk lub kurczak), jaja, cebula, czosnek, bułka tarta, natka pietruszki, mąka; włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), pomidory/ koncentrat pomidorowy, śmietana.

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia, papryka słodka i odrobinę ostrej.

Wykonanie: zemleć mięso, dodać jaja i zeszkloną na patelni cebulkę z ząbkiem czosnku, posiekaną natkę, wymieszać z bułką tartą przyprawiając do smaku; ugotować bulion i wyjąć warzywa; z masy mięsnej formować kulki obtaczając delikatnie w mące, wkładać do gotującego się bulionu – gotować ok.15min.; po ugotowaniu pulpety wyjąć z bulionu.  Sos: pomidory rozgotować/zmiksować w bulionie (ew. sporządzić sos z koncentratem pomid.), połączyć ze śmietaną, doprawić ziołami i do smaku. Włożyć do sosu pulpety i gotować jeszcze ok.10min.

Ryba pieczona w ziołach

Składniki: ryba morska (miruna, mintaj, morszczuk lub in.), olej.

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy, cytryna, curry.

 Wykonanie: blachę z piekarnika natłuścić olejem, posypać tymiankiem, układać filety – posypać ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić cytryną; piec ok.45min. w temp. 180° (blachę można przykryć folią, aby ryba nie wyschła).

Spaghetti bolognese z mięsem  drobiowym i warzywami

Składniki: makaron spaghetti (zwykły lub razowy, ciemny), mięso drobiowe – filety, olej/oliwa, warzywa: marchew, pietruszka, seler, papryka, cebula, pomidory, przecier pomidorowy, czosnek (ew. starty twardy ser żółty do posypania, np. typu parmezan).

Przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia, oregano, ew. tymianek, sól, papryka słodka i ostra. 

Wykonanie: mięso zemleć, przyprawić  lekko solą i ziołami, podsmażyć na patelni, warzywa rozdrobnić (np. utrzeć na tarce, pokroić w kostkę) i również dusić na oleju (można połączyć z mięsem); pokrojoną cebulę zeszklić, dodać czosnek – poddusić, wymieszać z mięsem i warzywami, doprawić do smaku i ziołami, dodać pomidory/ przecier pomidorowy; podawać z makaronem spaghetti – wymieszane lub wyłożone na wierzchu; można polać oliwą lub posypać lekko startym parmezanem.

Polędwiczki wołowe w sosie własnym

Składniki: polędwica wołowa, cebula, czosnek, masło.

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ew. ziele angielskie i liść laurowy.

Wykonanie: polędwicę pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawami, podsmażyć na maśle z obu stron; dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek; dusić dość długo podlewając gorącą wodą, z dodatkiem ziela ang. i listka (do miękkości), na koniec dolać więcej wody, można zagęścić sos odrobiną mąki, ale niekoniecznie.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, warzywami i serem

Składniki: ziemniaki, mięso drobiowe, warzywa: marchewka, seler, pietruszka, brokuł, fasolka szparagowa, cebulka, por, groszek zielony; olej, śmietana lub jogurt grecki, jajko 

Przyprawy: pieprz, sól, cząber, tymianek, imbir

Wykonanie: ziemniaki pokroić w kostkę, zalać małą ilością wrzątku, podgotować; warzywa ugotować w małej ilości wody; cebulkę i pora zeszklić na oleju, mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć ziołami, wymieszać z ziemniakami i rozdrobnionymi warzywami – wyłożyć do natłuszczonej formy; małą ilość bulionu z warzyw rozmieszać ze śmietaną i rozbełtanym jajkiem, przyprawić – zalać zapiekankę; wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 1h w temp. min.180º, przed podaniem posypać zieloną natką.

Pasty do kanapek

Pasta z marchewki

Składniki: marchew, cebula, masło, czosnek, koncentrat pomidorowy

Przyprawy: sól, pieprz, curry.

Wykonanie: marchew ugotować, pokroić w kostkę; cebulkę zeszklić na maśle z czosnkiem, dodać marchewkę, krótko podsmażyć, przyprawić do smaku; zmiksować blenderem na gładka masę.

Pasta z tuńczyka

Składnik: tuńczyk (ugotowany na parze, ew. z puszki), olej,

Przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Wykonanie: rozdrobnionego tuńczyka zmiksować blenderem z olejem i przyprawami.

Pasta z jaj ze szczypiorkiem

Składniki: jajka, masło, szczypiorek.

Przyprawy: pieprz, sól, ew. odrobina soku z cytryny

Wykonanie: ugotowane na twardo jajka zmiksować z odrobiną masła na gładką masę, przyprawiając do smaku, dodać pokrojony szczypiorek – wymieszać.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki: wędzona makrela (filet, bez ości), jajka, olej.

Przyprawy: pieprz, sok z cytryny, odrobina musztardy (wg uznania), koperek.

Wykonanie: rozdrobnioną rybę i ugotowane na twardo jaja wraz z dodatkami zmiksować blenderem na gładką masę, można dołożyć posiekany koperek i wymieszać.

Pasta z zielonego groszku z serem feta

Składniki: zielony groszek, jogurt grecki, ser feta.

Przyprawy: pieprz, bazylia, odrobina czosnku, ew. koperek.

Wykonanie: groszek wrzucić na wrzątek, krótko obgotować, odcedzić i ostudzić; zmiksować blenderem z serkiem feta, w razie potrzeby dodać śmietanę lub jogurt, dodać przyprawy i zioła, wymieszać.

Pasta z białej fasoli i selera

Składniki: fasola biała, seler korzeń, masło

Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, zioła: cząber, majeranek

 Wykonanie: namoczoną uprzednio fasolę ugotować do miękkości, seler ugotować; składniki połączyć, rozdrobnić, zmiksować z ząbkiem czosnku i masłem na gładką, smarowną masę; przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.

Pasta z cieciorki i sezamu (hummus)

Składniki: ciecierzyca, sezam, czosnek, oliwa z oliwek extra vergin, cytryna

Przyprawy: sól, zioła wg uznania: kolendra, kumin, chili, natka

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować ok. 1,5 – 2h (do miękkości), odcedzić, posolić do smaku i zmiksować blenderem; ziarna sezamu zmielić z oliwą i odrobiną wody, połączyć z pastą z cieciorki, sokiem z cytryny i oliwą, zmiksować na gładką masę; przyprawiać ziołami według upodobań.

Pasta z zielonego groszku i ogórka, z sezamem

Składniki: zielony groszek, świeży ogórek, sezam, biały ser,  jogurt grecki,

Przyprawy: sól, pieprz, odrobina czosnku, ew. koperek

Wykonanie: groszek wrzucić na wrzątek, krótko obgotować, odcedzić i ostudzić; zmiksować blenderem z niedużą ilością białego sera, czosnkiem, kawałkiem zielonego świeżego ogórka; w razie potrzeby dodać śmietanę lub jogurt. Przyprawić do smaku, dodać sezam (lub koperek), wymieszać.

Pasta ze słonecznika i marchewki z imbirem

Składniki: słonecznik ziarno, marchew, cebula, czosnek, olej

Przyprawy: sól, imbir, curry, ew. świeża zielona pietruszka

Wykonanie: słonecznik namoczyć przez kilka godzin aż napęcznieje, a część suchego uprażyć na patelni z dodatkiem soli; na oleju zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać marchewkę, poddusić z dodatkiem curry i imbiru; połączyć ze słonecznikiem – zmiksować wszystko na możliwie gładką masę, przyprawić do smaku, ew. posypać natką pietruszki.

Bardzo pożywna, wartościowa i rozgrzewająca pasta na zimę

Pasta z ryby i jajek

Składniki: ryba morska (filet), jajka, olej

Przyprawy: pieprz, sól, sok z cytryny, musztarda, zioła wg upodobań np. tymianek, rozmaryn, prowansalskie, cząber

Wykonanie: rybę usmażyć na oleju z dodatkiem ziół (bez panierki) lub udusić na parze. Jajka ugotować na twardo; składniki przestudzić. Połączyć rybę z jajkami i rozdrobnić – rozgnieść widelcem lub przepuścić przez maszynkę. Zmiksować na gładką masę z dodatkiem oleju, przyprawiając do smaku.

Pasta z czerwonej soczewicy – na słodko

Składniki: czerwona soczewica, żurawina suszona lub konfitury ze słoika („do mięsa”)

Przyprawy: sól, ew. sok z cytryny

Wykonanie: soczewicę ugotować do miękkości z odrobiną soli, przestudzić; zmiksować na gładko z dodatkiem żurawiny, można dosłodzić trzcinowym cukrem do smaku.

Pasta z czerwonej soczewicy – na słono

Składniki: czerwona soczewica, czosnek, olej, koncentrat pomidorowy

Przyprawy: sól, pieprz, zioła (wg upodobań – tymianek, rozmaryn, prowansalskie)

Wykonanie: soczewicę ugotować do miękkości z odrobiną soli i oleju, przestudzić; zmiksować na gładko z czosnkiem i łyżką koncentratu, przyprawić według upodobań i fantazji.

Ciasta

Gryczane ciasto z jabłkami (marchewką)

Składniki: 1 szklanka tartego jabłka (marchewki) - na drobnych oczkach, ale nie na miazgę; 1 szklanka mąki gryczanej palonej; 3/4 szklanki brązowego cukru (w tym cukier waniliowy); 2 jajka; 1/3 - 1/2 szklanki oleju lub łagodnej oliwy; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO; 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać olej/oliwę. Tarte jabłko (marchewkę) zmieszać z produktami sypkimi i połączyć z jajkami. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 20x20 cm i piec w temperaturze  180O C przez 25 - 30 minut. Ilość dodanego cukru  można zmienić w zależności od tego, jak słodkie są jabłka (marchewki).

Torcik cytrynowo-kokosowy

Składniki: galaretka o smaku cytrynowym – 3 opakowania; wiórki kokosowe – 1 opakowanie (ok. 200g); kefir – 400 ml; śmietana 30% - 200ml; cukier puder – 3-4 łyżki; biszkopty

Wykonanie: Zawartość galaretek rozpuść w 2,5 szklankach wrzącej wody , następnie ostudź. Wiórki połącz z kefirem i pozostaw na 30 minut. Śmietanę ubij. Do masy wiórkowo - kefirowej dodaj cukier puder,  następnie ubitą śmietanę, a na koniec ¾ przygotowanej i przestudzonej galaretki.   W tortownicy ułóż biszkopty. Na biszkopty wyłóż masę, wstaw do lodówki jak stężeje wylać resztę galaretki.

Ciasto marchewkowe

Składniki: marchew; mąka (może być też razowa; orkiszowa, żytnia; kukurydziana – jako dodatek); cukier/ lub cukier brązowy; jajka; olej; soda oczyszczona/ proszek do pieczenia (minimalnie); cynamon; szczypta soli

Dodatki (opcjonalnie i niekoniecznie): rodzynki, orzechy włoskie posiekane, siemię lniane, słonecznik, łuskane pestki dyni, itp.

Wykonanie: Jajka w całości zmiksować z cukrem, zmiksować z olejem (stopniowo dodając); w osobnym naczyniu wymieszać mąkę i pozostałe składniki suche; dodać składniki „suche” do „mokrych”, wymieszać; dodać startą marchew i dodatki, dokładnie wymieszać; ciasto wyłożyć na blachę, piec ok. 1h w temp. 180°; po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub naturalnym słodzikiem – ksylitolem, stewią.

Gryczane ciasto czekoladowe (mała forma)

Składniki:  kasza gryczana - 200g; woda  - 0,5l; gorzka czekolada - 100g; jajka  - 4 szt.; cukier trzcinowy - 150g; masło  - 150g; mąka razowa (żytnia lub pszenna)

Dodatki: bakalie – wg uznania (posiekane orzechy włoskie, rodzynki, morela suszona), szczypta soli.

Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować, przestudzić, dodać cukier – zmiksować blenderem; masło rozpuścić z czekoladą, dodać do kaszy i wymieszać; jajka ubić do białości, połączyć z masą, dokładnie wymieszać, dodać bakalie; przełożyć do natłuszczonej formy – piec ok.40 min. w 180º (ostudzone można polać polewą czekoladową).

Jabłkowiec z cynamonem

Składniki: twarde jabłka słodko-kwaśne  - ok. 1 kg; pół cytryny (do skropienia jabłek); jajka  - 4 szt.; cukier trzcinowy  -20 dag; mąka razowa pszenna  -30 dag; kakao  - 1 łyżka; olej - 150 ml; soda oczyszczona  - 1 łyżeczka; śmietana  - 4 łyżek;

Dodatki: orzechy laskowe lub włoskie, rodzynki, cynamon (1-2 łyżeczki).

Wykonanie: Jabłka pokroić w plasterki (można bez obierania ze skórki), skropić cytryną; jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę, kakao, sodę, cynamon, olej; dokładnie wymieszać i połączyć z jabłkami i bakaliami; przełożyć do formy, piec ok. 50min  w 180º.

Ciasto szpinakowe

Masa śmietanowa: 450g szpinaku mrożonego; 300 ml śmietany kremowej 36%; 250g cukru; 2 opakowania śmietan-fixu

Ciasto: 3 szt. jaja; 2 łyżki cukru pudru; 1 szkl. oleju; 2 łyżki jagód; 1 szkl. mąki tortowej; 1 szkl. maki krupczatki; 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Wybić jaja do miski, dodać cukier i miksować na puszysta masę. Powoli dodawać ojej i nadal miksować. Do masy – wciąż ubijając- dosypać na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać szpinak i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto piec w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temp. 180 0C, czas: 50-60 min (do suchego patyczka). Wystudzić ciasto. (Na wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to … pozory…) Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fixy i cukier. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nałożyć masę śmietanową. Wierzch ozdobić okruszkami, docisnąć je lekko, a na nich umieścić dowolna ilość jagód lub innych owoców leśnych. Masę śmietanową można również zastąpić kremem budyniowym albo maślanym.

Ciasto z czerwonej fasoli

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli; 5 łyżek czubatych ksylitolu lub zwykłego cukru; 1 duży banan; 25 dkg nasion słonecznika lub orzechów włoskich; 4 jajka; 4 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki pełne masła klarowanego; 5 płaskich łyżek kakao naturalnego; garść suszonej żurawiny

Wykonanie: Wszystko (oprócz żurawiny i orzechów) zmiksować w blenderze. Na koniec dodać żurawinę i orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 150 st około 1 godziny.

Owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki: 60g płatków owsianych; 40g płatków migdałowych; 30g pestek słonecznika; 70g mąki; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 75g brązowego cukru; 500g owoców (dowolnie: maliny, borówki, jeżyny, truskawki itp.); 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej; 50g cukru waniliowego (w przypadku kwaśnych owoców, jak owoce są słodkie to mniej cukru)

Wykonanie: Podgrzać masło w rondelku, żeby się stopiło. Zmieszać w misce płatki owsiane i migdałowe, słonecznik, mąkę, cynamon i brązowy cukier. Owoce przełożyć do szerokiego, płaskiego naczynia, posypać skrobią i cukrem waniliowym, wymieszać. Masło wymieszać z owsianą posypką np. widelcem żeby się nie ubrudzić i wyłożyć na owoce. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 25 minut. Podawać z lodami.

Sałatki

Sałatka makaronowa z warzywami i grillowanym mięsem drobiowym

Składniki: filety drobiowe; makaron kolorowy, razowy; marchew; seler; pietruszka; papryka; pomidory; ogórek kwaszony; ew.pieczarki; olej;

Przyprawy: pieprz; sól; curry; zioła prowansalskie/tymianek; czosnek; natka pietruszki

Wykonanie: Filety pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i ziołami, odstawić w chłodne miejsce; makaron ugotować „al dente”; warzywa korzeniowe ugotować, pokroić w kostkę, poddusić na oleju, podobnie pieczarki; mięso skropić olejem, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i zapiekać w piekarniku (lub na patelni teflonowej); połączyć wszystkie składniki z makaronem. Sos: zmiksować obrane i podduszone z czosnkiem i ziołami  pomidory, polać sałatkę i wymieszać, przyprawić do smaku; podawać posypane świeżą natką.

Sałatka z gyrosem warstwowa

Najpierw robimy sosik czosnkowy: majonez, śmietana (lub jogurt), wyciśnięty czosnek, sól, pieprz (zamiast czosnku można dosypać tzatzyki). Od dołu wrzucamy do miski: kurczak pokrojony w kostkę, usmażony na małej ilości oleju w przyprawie gyros (mogą być zioła, będzie delikatniejszy). Na tej samej patelni - suchej - sprażyć garść słonecznika i  płatków migdałowych; kukurydza w puszce; 1-2 sparzone, obrane pomidory, pokrojone w kostkę. Na to wylać trochę sosiku, "pozyzgzakować" keczupem, wysypać trochę prażonego słonecznika z płatkami migdałowymi.

W wersji nr 1- na wierzch położyć posiekaną kapustę pekińską, bez twardych części, na kapustę wylać resztę sosu, posypać resztą słonecznika i można porobić zygzaczki keczupem

W wersji nr 2 - zamiast kapusty pekińskiej- rukola i dalej tak samo, można dodać jeszcze pokrojonego, rozrzuconego suszonego pomidora- ładnie wygląda kolorystycznie

Inne

Pizza

Składniki ciasto: 0,5 kg mąki (typ 500 lub tortowa 450); 0,5 łyżeczki cukru (trzcinowy); 0,5 łyżeczki soli; 1 szklanki wody; 5-10 g drożdży; łyżka oliwy z oliwek

Składniki sos: przecier pomidorowy; 1-2 ząbki czosnku; zioła prowansalskie, dalmatyńskie, rozmaryn, pieprz, sól

Dodatki: mozzarella (60-125 g.); salami, szynka, papryka, pieczarki, oliwki, pomidor, inne np. ananas, rukola 1 paczka; oliwa z oliwek z dodatkami (zioła, ostra papryka, czosnek)

Wykonanie: Do 1/2 szklanki z letnią/ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do osiągnięcia konsystencji śmietany. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy roztwór drożdży, zimną wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie odchodzić od dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 40-60 min.). Po wyrośnięciu ciasto starannie wałkujemy, układamy na blachę do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem, posypujemy rozdrobnioną mozzarellą, a następnie układamy dodatki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-20 min. w temp.220 - 250 ºC. Pizzę kroimy i serwujemy z umytą rukolą, oliwą z przyprawami, sosem.