KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zadania do wykonania w domu - szósty tydzień

Zadania do samodzielnego wykonania w najbliższym tygodniu:

Gra karciana w "Wojnę"

Wykonaj z rodzicami lub rodzeństwem karty do gry według załączonej instrukcji. Młodszym dzieciom proponujemy wykonać karty do 6-ciu (jeśli okaże się, że jest to dla nich za łatwe, wtedy dorabiamy karty większe od 6-ciu i dokładamy do gry). Dzieci starsze mogą wykonać karty do 15-tu, 20-tu lub więcej. Jeśli dzieci rozpoznają liczby nie ma potrzeby rysować kropek (kropki są ułatwieniem dla dzieci, które jeszcze nie do końca rozpoznają liczby, lub je mylą).

Zasady gry:
Na początku ustalamy, czy karty zabiera osoba, która wyłożyła mniejszą, czy większą liczbę.
Jest to gra dla minimum dwóch osób. Należy rozdać talię kart po równo dla każdego gracza. Następnie tasujemy karty i odwracamy liczbami do dołu, nie widząc jaka kartę mamy przed sobą. Każdy z uczestników odkrywa na stole po jednej karcie. Zabiera te dwie karty ten gracz, którego karta jest wyższa (lub niższa - zależy co ustaliliście na początku gry). Przykład: jeśli ustaliliście, że zabiera osoba, która ma większą kartę - jeden gracz położył czwórkę, a drugi szóstkę, to gracz, który miał szóstkę zabiera obie karty. Jeśli gracze wyłożą takie same karty (np. dwójka i dwójka) jest to wojna. Każdy gracz wtedy wykłada znowu kartę, ale tym razem obrazkiem do dołu, tak by nie był widoczny, a na nią znowu następną, ale już odkrytą. Wygląda to tak, że na stole każdy z graczy wyłożył 3 karty czyli jest ich sześć. Wygrywa wojnę ten gracz, który na końcu położył wyższą (lub jeśli ustaliliście na początku – niższą) kartę. Całą grę wygrywa gracz, który zabrał przeciwnikowi wszystkie karty. Możemy zakończyć grę wcześniej – wtedy wygrywa osoba, która ma więcej kart.

Zabawa z rodzicami

Pobaw się z rodzicami w jedną z dwóch proponowanych zabaw. Możecie pobawić się w obie:
"Baba Jaga"
Jedna osoba jest Babą Jagą, reszta rodziny stoi w wyznaczonym (linia) miejscu. Baba Jaga jest odwrócona tyłem, ma zakryte oczy swoimi rękami i powtarza słowa „Raz ,dwa, trzy, Baba Jaga patrzy”. W tym czasie uczestnicy biegną w jej stronę. Baba Jaga po tych słowach odwraca się. Rodzice lub dzieci muszą w tym czasie zatrzymać się w miejscu, do którego dobiegły i się nie ruszać. Baba Jaga chodzi i patrzy, czy nikt się nie rusza (może też rozśmieszać nieruchomo stojące osoby). Ten, kto się poruszy, idzie na początek (za linię), a reszta pozostaje na swoim miejscu. Baba Jaga znów wypowiada słowa „Raz, dwa, trzy, Baba Jaga patrzy”. Ten, kto pierwszy dobiegnie do Baby Jagi wygrywa i staje się Baba Jagą.
"Kto dalej pobiegnie"
Uczestnik zabawy staje na linii startu z piłką w rękach. Sygnałem do biegu jest wysokie wyrzucenie piłki do góry, natomiast sygnałem na zatrzymanie jest upadek piłki na ziemię. W celu wzmocnienia sygnału wszyscy obserwujący krzyczą „stop” w momencie zetknięcia się piłki z powierzchnią ziemi. Każdy uczestnik ma trzy próby. W zabawie liczy się najdłuższa odległość. Każdy uczestnik własnymi krokami liczy uzyskaną odległość.

Historyjka obrazkowa

Ułóż samodzielnie historyjkę obrazkową. Wybierz jedną (lub więcej) historyjkę obrazkowa. Wytnij i ułóż obrazki w odpowiedniej kolejności, a następnie opowiedz historyjkę.

Dzieci młodsze - układają historyjkę z dwóch lub trzech obrazków. Rodzice układają z dziećmi historyjki, zadając pytania do każdego obrazka (w ten sposób ukazujemy przyczynę i skutek). Można je również zapytać np. czy te obrazki są takie same, czym się różnią, czy są o tym samym wydarzeniu.

Warto spytać dziecko co się jego zadaniem mogło się wydarzyć wcześniej (przed pierwszym obrazkiem) oraz zachęcić do poszukiwania innego zakończenia historyjki.

Zabawa "Ciepło - zimno"

Należy ustalić wspólne z rodzicem lub rodzeństwem co zamierzamy schować. Jedna osoba zamyka oczy, a druga chowa daną rzecz. Kiedy szukający zbliża się do przedmiotu mówimy: ciepło, cieplej, a gdy już jest przy przedmiocie mówimy: gorąco, parzy. I odwrotnie - gdy się oddala mówimy: chłodno, zimno, lodowato. Można bawić się w domu lub na dworze.