Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wycieczka do Konarzewa

W październiku odwiedziliśmy Zagrodę Edukacyjną w Konarzewie. Uczestniczyliśmy w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”. Dowiedzieliśmy się jakie są rodzaje zbóż, oglądaliśmy narzędzia i maszyny do uprawy pola, młóciliśmy zboża cepem, oddzielaliśmy ziarna od plew. Następnie przeszliśmy na pole i przygotowywaliśmy pole do siewu (bronowanie) i sialiśmy zboże. Kolejnym etapem było mielenie zboża w żarnach. Poznaliśmy historię chleba i samodzielnie uformowaliśmy chlebki z przygotowanego wcześniej ciasta. Pogoda ducha oraz ta na zewnątrz nam dopisywała, postanowiliśmy więc zjeść poczęstunek (chlebek z dżemem) pod gołym niebem siedząc w wozie drabiniastym. Dzień ten pełen był nowych, intensywnych doznań, widoków i zabaw.