KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Plan daltoński w domu - tydzień siódmy

W poprzednim tygodniu mieliśmy do wykonania następujące zadania:

1. Przygotuj nową tablicę. Możesz uwzględnić sobotę i niedzielę. Zaplanuj pracę.

2. „Żarłoczny krokodylek”. Do jego wykonania potrzebujemy dwóch patyczków, takich jak po lodach lub pasków papieru. Doklejamy oczy i zęby. Do zabawy potrzebujemy też kilkanaście elementów (np. klocków, kamyków, ziaren fasoli).  Układamy krokodylka, a po obu stronach dowolną ilość elementów. Dziecko musi powiedzieć gdzie jest więcej i w tę stronę ustawić otwartą krokodylka otwartą paszczą (bo krokodyl jest bardzo głodny i zjada zawsze to, czego jest więcej). Wskazówka dla rodziców: krokodylek ma wyglądać jak znak mniejszości, większości. W przypadku jednakowej ilości, krokodyl się zastanawia (zamyka paszczę).

Znak mniejszości w formie krokodylaZnak równości w formie paszczy krokodyla.

3. Sylabowe bingo. Przygotowujemy różne plansze i karteczki z sylabami (można pociąć jedną z plansz). Losujemy karteczkę, odszukujemy tę sylabę na swojej planszy i zaznaczamy. Wygrywa osoba, która pierwsza zakoloruje linię w pionie lub poziomie.

4. Praca plastyczna z odcisku stopy lub dłoni. Pomaluj dłoń lub stopę, odciśnij ją na papierze i przekształć w obrazek: zwierzątko, ludzika, pojazd, kosmitę, itp. Możesz poprosić rodziców, by poszukali z tobą podobnych prac w Internecie (jako inspirację).