KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Marzec 2020

W tym miesiącu zajmujemy się naszym zdrowiem. Poznajemy słownictwo dotyczące higieny osobistej i najczęstszych dolegliwości.

Podstawowe zwroty

spin your head – kręć głową
turn around – obróć się
move your shoulders – ruszaj ramionami
up and down – w górę i w dół
stretch your arms – rozciągnij ramiona
wash your hands – umyj ręce
brush your teeth – umyj zęby
cover your mouth – zakryj usta

Słówka

a sneeze - kichnięcie
a cough – kaszel
a toothache – ból zęba
a fever - gorączka

Piosenki

Good morning song
https://www.youtube.com/watch?v=-0o79IMmAYE

Wash your hands
https://www.youtube.com/watch?v=dDHJW4r3elE

This is the way we brush our teeth
https://www.youtube.com/watch?v=4XLQpRI_wOQ

Personal hygiene for kids
https://www.youtube.com/watch?v=Vwokkv9x4Yw

Germ smart - wash your hands
https://www.youtube.com/watch?v=NoxdS4eXy18

Cover your mouth when you cough
https://www.youtube.com/watch?v=DG4n0r8-UPA

Walking in the jungle
https://www.youtube.com/watch?v=GoSq-yZcJ-4