Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień Jabłka

Z inspiracji książką „Henio w kuchni” autorstwa Agaty Ostrowskiej i Joanny Świnogi-Jędrzejczyk powstał program kulinarny „Z Heniem w kuchni”. Do tej pory grupa Elfy poznała rodzinę Henia, a tym samym dzieci chętnie opowiedziały o swoich rodzinach. Dlaczego? Bo przecież wspólne gotowanie, to ognisko domowe, ciepło, bliskość oraz smaki i zapachy, które pamięta się już zawsze. Kolejne spotkanie z Heniem pozwoliło nam już zbliżyć się do kuchni. Poznaliśmy sprzęty kuchenne z przedszkolnego zaplecza i wykorzystując je w rozmaity sposób ćwiczyliśmy kompetencje matematyczne. Szacowaliśmy pojemność, porównywaliśmy wielkość, rodzaj materiału z jakiego zostały wykonane, dodawaliśmy i odejmowaliśmy. Mimo wszystko zabawa nas nie nasyciła, dlatego poprosiliśmy o współpracę naszych Rodziców. Dzięki ich zaangażowaniu zajrzeliśmy troszkę do naszych domowych kuchni i przy okazji każdy mógł pochwalić się swoim talentem kulinarnym. Dzieci bardzo chętnie opowiadały o ulubionych narzędziach i o tym jak pomagają w gotowaniu. Najbardziej jednak wszyscy czekaliśmy na Dzień Jabłka (28 września). Zakończenie miesiąca uczciliśmy samodzielnie wykonanym deserem na ciepło. Głównym bohaterem dnia było oczywiście jabłko, które zapiekliśmy pod pyszną kruszonką. Zapach unosił się w całym przedszkolu, a my mieliśmy prócz tego mnóstwo możliwości do liczenia, mierzenia, mieszania a nawet czytania. Jednym z celów programu „Z Heniem w kuchni” jest propagowanie zdrowej diety. Dlatego w naszym deserze m.in. nie było cukru.