Dzień Jabłka
Z inspiracji książką „Henio w kuchni” autorstwa Agaty Ostrowskiej i Joanny Świnogi-Jędrzejczyk powstał program kulinarny „Z Heniem w kuchni”. Do tej pory grupa Elfy poznała rodzinę Henia, a tym samym dzieci chętnie opowiedziały o swoich rodzinach. Dlaczego? Bo przecież wspólne gotowanie, to ognisko domowe, ciepło, bliskość oraz smaki i zapachy, które pamięta się już zawsze. Kolejne spotkanie z Heniem pozwoliło nam już zbliżyć się do kuchni. Poznaliśmy sprzęty kuchenne z przedszkolnego zaplecza i wykorzystując je w rozmaity sposób ćwiczyliśmy kompetencje matematyczne. Szacowaliśmy pojemność, porównywaliśmy wielkość, rodzaj materiału z jakiego zostały wykonane, dodawaliśmy i odejmowaliśmy. Mimo wszystko zabawa nas nie nasyciła, dlatego poprosiliśmy o współpracę naszych Rodziców. Dzięki ich zaangażowaniu zajrzeliśmy troszkę do naszych domowych kuchni i przy okazji każdy mógł pochwalić się swoim talentem kulinarnym. Dzieci bardzo chętnie opowiadały o ulubionych narzędziach i o tym jak pomagają w gotowaniu. Najbardziej jednak wszyscy czekaliśmy na Dzień Jabłka (28 września). Zakończenie miesiąca uczciliśmy samodzielnie wykonanym deserem na ciepło. Głównym bohaterem dnia było oczywiście jabłko, które zapiekliśmy pod pyszną kruszonką. Zapach unosił się w całym przedszkolu, a my mieliśmy prócz tego mnóstwo możliwości do liczenia, mierzenia, mieszania a nawet czytania. Jednym z celów programu „Z Heniem w kuchni” jest propagowanie zdrowej diety. Dlatego w naszym deserze m.in. nie było cukru.